HR-administratie anno 2017

ADMINISTRATIE: doe niet álles zelf

Een straffe HR-manager is een beetje superman. Hij vervult verschillende rollen tegelijk:
1) personeelsbeheerder
2) administrator
3) rekruteerder
4) bedrijfsstrateeg

Wat houden die rollen anno 2017 in? Dat ontdekt u de komende weken, in vier aparte blogposts. Administratie staat als sinds jaar en dag trouw op uw to do-lijst. Onze gok: dat u het steeds meer als een blok aan uw been beschouwt. Dat kan veranderen!

Durf werk uit handen geven

Al uw HR-processen brengen administratieve papiermolen op gang. U begint er misschien van te duizelen, dat is normaal. Weet u wat een super HR-manager doet? Hij is groots genoeg om er hulp voor te vragen.

Vandaag bestaan er heel wat professionele mogelijkheden om (een deel) van uw administratie voor ú te laten doen. Sit back and relax.

Haalt u al extra power uit HR-analytics?
Uw HR-data vormen eigenlijk één grote schatkist vol waardevolle inzichten. Het is alleen de kunst om die bloot te leggen. Neem cijfers onder de loep over ziekteverzuim, loonkosten, medewerkerscapaciteit, … En gebruik die om strategische voorstellen te doen bij het management. Tip: deze HR-job smeekt om outsourcing. De externe helden staan al te trappelen.

Zet uw computer aan het werk

Anno 2017 zijn er puike softwareprogramma’s die administratieve wonderen verrichten. Wat er allemaal mogelijk is? Veel: prestaties registreren, onkostennota’s bundelen, vakantiedagen bijhouden, … Laat die software maar zwoegen. Ondertussen hebt u tijd om uw superkrachten in andere HR-zaken te steken, zo verhoogt u uw rendement.

Vraag het aan andere superexperts

Gelukkig lopen er wel meer superhelden rond – zoals externe pro’s met bakken HR-expertise. Waarom niet wat van uw taken aan hen uitbesteden? De praktijk leert dat het vaak zelfs goedkoper uitkomt: omdat ze de materie door en door kennen, werken ze mega-efficiënt. Maar wát dan uitbesteden? Van uw payroll neemt u vast graag afscheid. Al zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Thema van de volgende blog? Rekrutering!

Deel uw
mening op
dit artikel